VOOR WIE?

De Stroom biedt een ruim vrijetijdsaanbod aan voor mensen met een (vermoeden van) beperking en dit voor alle leeftijden. Zowel mensen met een fysieke, auditieve, visuele, verstandelijke beperking en mensen met autisme zijn van harte welkom. Je hebt geen erkenning van het VAPH nodig.

ONZE MISSIE

De Stroom wil personen met een beperking en hun netwerk ondersteunen in hun vraag om te participeren aan het vrijetijdsleven. Daarbij willen we een activator en inspirator zijn in een diverse samenleving, zodat personen met een beperking maximaal kunnen participeren aan het maatschappelijk gebeuren. Gelijkwaardigheid en verbondenheid staan centraal in onze werking. Als organisatie vinden we het belangrijk dat ook personen met een beperking de regie van hun eigen (vrijetijds)leven in handen kunnen nemen.

ONZE VISIE

Bij De Stroom geloven we:

  • in een wereld waarbij iedereen gelijke kansen krijgt tot (vrijetijds) participatie.
  • dat elkaar inspireren en verbondenheid een extra troef zijn om, via vrije tijd, bij te dragen tot de levenskwaliteit van personen met een beperking.
  • dat personen met een beperking de kracht hebben om hun eigen leven in handen te nemen.
  • in een wereld waarin mensen met en zonder beperking elkaar activeren om op een gelijkwaardige manier te kunnen participeren aan de samenleving en zodoende de levenskwaliteit van iedereen te optimaliseren.

HISTORIEK

De Stroom is in 1988 ontstaan uit een vrijwilligersinitiatief dat 'Media Club' heette. De initiatiefnemers waren de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten, vzw Feniks uit Avelgem en het Vormingswerk voor en met gehandicapten uit Sint Amandsberg. 

In 1990 werd er vervolgens een officiële vzw opgericht, die één keer per maand activiteiten organiseerde op zaterdagavond. In kleine groepjes werd er deelgenomen aan het reguliere vrijetijdscircuit: naar de film of het theater kijken, snooker spelen, een optreden bijwonen, dansen …

In juni 1999 ontving Media Club een erkenning en kreeg zo voor het eerst subsidies om te investeren in personeel.  Vervolgens werd op 10 maart 2000 De Stroom opgericht: de nieuwe vzw nam de erkenning en subsidies over en groeide zo uit tot een organisatie met een gevarieerd vrijetijdsaanbod.

De Stroom maakt deel uit van Groep Ubuntu (een netwerkorganisatie die ontstaan is uit diverse organisaties, waarvan vzw Feniks er één van was).
 

ERKENNING, SUBSIDIERING EN WERKINGSGEBIED

De Stroom is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap als vrijetijdszorgorganisatie. Daarnaast is er ook een erkenning en betoelaging van het departement cultuur, jeugd en media als geprofessionaliseerde jeugdwerkorganisatie voor kinderen en jongeren met een handicap. De voorbije jaren groeide de organisatie uit tot een professioneel team van 6 medewerkers, 150 vrijwilligers en jaarlijks een 150-tal initiatieven.

Niet alleen was er een groei in het eerstelijnsaanbod, ook een groei in (h)erkenning voor wat we doen. In de eerste plaats in Zuid-West-Vlaanderen. We zien een aanzienlijke stijging in (hulp)vragen vanuit steden en gemeentes. Zo hebben we op heden reeds ondersteuningstrajecten lopen in Wevelgem, Zwevegem en Kortrijk.  Dit alles specifiek in het inclusief/inclusiever maken van het (gemeentelijk of stedelijk) jeugdwerk.

JEUGD

Zowat de helft van wat we doen richt zich in het bijzonder tot kinderen en jongeren. Sinds de beginjaren organiseert De Stroom speelpleinwerking. Vanaf 2000 in samenwerking met Stad Kortrijk (op heden niet meer actief), vanaf 2009 in Wevelgem (voorheen Kasper, nu Haasje-over), vanaf 2016 in samenwerking met MFC De Kindervriend (Fladder). In 2015 startte de jongerenwerking op (Plan-X) en in 2020 werd de tienerwerking opgericht (Rebel). Tijdens het schooljaar kunnen tieners en jongeren 2 tot 3 keer per maand bij De Stroom terecht voor een aanbod.

Dankzij onze vakantiewerkingen (speelplein, kampen, meerdaagses) kunnen kinderen en jongeren met een beperking eigenlijk het hele jaar door bij ons terecht voor een vrijetijdsaanbod. In 2021-2023 nam De Stroom (samen met vzw WVA en vzw Oranje) ook deel aan een project binnen de oproep ‘Generatie Veerkracht’ waarbij extra eerstelijnsaanbod werd verzilverd (Buitenkans).

TROEF

Tot slot is De Stroom heel blij (en fier) dat we in 2021-2022 mee aan de wieg van Troef stonden, dankzij de samenwerking tussen vzw Oranje, Groep Ubuntu en De Stroom. Het is op onze eigenste benedenverdieping dat de naam ‘Troef’ werd bedacht. Maar nog meer dan de naam, hebben we actief meegewerkt aan de visie en missie waarvoor Troef nu staat. Kortom, we komen stilaan los van onze rol als eerstelijnsaanbieder: we zetten onze kennis en expertise volop in om ook de rest van de samenleving toegankelijker te maken voor kinderen en jongeren met een beperking.

ONS TEAM

MET DE STEUN VAN

De Stroom wordt ondersteund door Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).
De Stroom maakt deel uit van en wordt empowered door Groep Ubuntu.