Waarvoor staat Speelpleinwerking Kasper?

Speelplein Kasper wil kinderen met een beperking gelijke speelkansen bieden. Op ons speelplein spelen kinderen met en zonder beperking dan ook samen en hebben ze er een onvergetelijke tijd.

Voor wie?
Kasper is er voor alle kinderen met en zonder beperking tussen 3,5 en 14 jaar.

Door wie?
Kasper wordt georganiseerd vanuit De Stroom vzw te Kortrijk in opdracht van de gemeente Wevelgem. De speelpleinwerking zelf wordt gedragen door een team van enthousiaste, verantwoordelijke vrijwilligers onder leiding van één beroepskracht uit De Stroom vzw. Het Kasper- team krijgt meerdere keren per jaar vorming. Oa. rond kinderen met een beperking, EHBO, speelimpulsen, spelen voorbereiden, leiding en verantwoordelijkheid opnemen, IB/AB,…

Kinderen met beperking?
Op Kasper vinden we het zeer belangrijk dat kinderen met en zonder beperking in de eerste plaats kunnen spelen en samen spelen. Waar nodig voorzien we begeleiding op maat, zonder daarbij de activiteit of het spel volledig te gaan veranderen.

Begeleiding op maat?
Extra ondersteuning wordt geboden onder de vorm van individuele begeleiding of aandachtsbegeleiding, afhankelijk van de (zorg)vraag  van het kind. Aandachtsbegeleiding betekent dat  het kind meedraait met de groepsspelen/speelimpulsen, maar een moni steeds in de buurt blijft om de nodige aandacht te kunnen bieden (bv. extra uitleg bij een spel, herrineren aan toilet of ondersteuning bij toiletgebeuren, extra begeleiding bij motorische vaardigheden,…). Individuele begeleiding houdt een constante één op één begeleiding in (bv. ondersteuning bij eten, toiletgebeuren, ADL, communicatie via pictogrammen of smog,…). Het kind wordt in de mate van het mogelijke bij de groepsspelen en speelimpulsen betrokken, maar indien dit moeilijk blijkt wordt er een alternatief spel op maat aangeboden.

Speelsysteem?
Op Kasper hebben we gekozen voor een half open speelaanbod. tussen dat wil zeggen dat kinderen in de voormiddag kunnen kiezen tussen twee georganiseerde activiteiten of spelen (volgens hun leeftijd) en in de namiddag volledig vrij kunnen spelen. Op deze manier kunnen kinderen zelf kiezen en beslissen bij het spelen want het is en blijft tenslotte HUN vrije tijd. Tijdens de georganiseerde spelen probeert het Kasper-team steeds een zeer gevarieerde mix van spelen aan te bieden; zowel pleinspelen, fantasiespelen, kookactiviteiten, knutselactiviteiten, bouwspelen,… (het reguliere speelpleinaanbod). Bij het vrij spelen creëren de monitoren heel wat leuke speelimpulsen. Vb. bouwwerfje spelen, Kapsalon Blondina, Justine Timberlake op bezoek,… Kinderen zijn dan volledig vrij om al dan niet te participeren aan de aangeboden speelimpulsen in de namiddag.

Hoe ziet een dag op speelplein Kasper er uit?

07:30 u 08:30 u Ochtendopvang
08:30 u 10:00 u Aankomst kinderen – vrij spelen
10:00 u 12:00 u Keuzeactiviteiten
12:00 u 13:00 u Soep + middagmaal
13:00 u 16:00 u Vrij spelen met speelimpulsen van monitoren
16:00 u 16:15 u Vieruurtje
16:15 u 16:30 u Ophalen kinderen – vrij spelen
16:30 u 17:30 u Avondopvang

Place to be?
In de gebouwen van freneitschool ‘De Levensboom’, kijkuitstraat 10, 8560 Wevelgem

Kostprijs?
€1/kind voor ochtendopvang
€4/kind voor een volle dag en eigen picknick of €8/kind voor een volle dag en warme maaltijd
€1/kind voor avondopvang

Daguitstappen worden steeds bovenop de dagprijs gerekend.

Meer info?
Contacteer onze speelpleinverantwoordelijke voor meer info:
Trish Berten: 0496/27 54 14 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Neem zeker ook eens een kijkje op onze facebookpagina: Speelplein Kasper
Meer praktische info: zie onze de rubriek Tijdschrift.